Chcecie zobaczyć co wyczarowałam z Winiary Pomysł na soczystą pierś z kurczaka z czosnkiem i ziołami?
Proszę bardzo:
Tagliatelle z sosem cebulowo-serowym i soczystym kurczakiem!
Gdy pierwszy raz zobaczyłam Papirus od Winiary nie byłam przekonana co do jego działania. Wypróbowałam go właściwie dzięki mamie "zobacz co Ci kupiłam - spróbuj jest bez tłuszczu a jaaaki soczysty!". Korzystając z akcji na durszlaku , postanowiłam wymyślić danie z tymże soczystym kurczakiem:)
2 podwójne piersi z kurczaka
makaron tagliatelle
sos:
szklanka bulionu (może być w kostce)
200g serka topionego śmietankowego
śmietana 12-18%
cebula
1 ząbek czosnku
pieprz, tymianek,
świeże: natka pietruszki, maggi/lubczyk
Przygotowanie:
Zacznę od sosu bo z nim najdłużej się schodzi, ugotowanie makaronu to kilka minut, a pierś z kurczaka robi się niemal błyskawicznie:)
1. Sos: Rozgotowujemy serki topione w bulionie, jak ser się rozpuści dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i bardzo drobno posiekaną cebulę, gotujemy kilka minut, dodajemy śmietanę, przyprawiamy, cały czas trzymamy na ogniu co jakiś czas mieszając
2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
3. Piersi wkładamy w papirus i smażymy na patelni (u mnie: grillowej) 5 min z każdej strony
4. Makaron polewamy sosem i dodajemy pokrojonego kurczaka :)
sos serowo-cebulowy |
na patelni grillowej wyszły bardzo smakowicie! |
tylko nie chemia na blogu kulinarnym... :(
OdpowiedzUsuńsmakowicie :)
OdpowiedzUsuńW tych papirusach akurat specjalnie dużo chemii nie ma ;) Pyszne danie!
OdpowiedzUsuńwystarczy że są utwardzone tłuszcze roślinne, czyli tzn tłuszcze trans. są one zakazane w wielu krajach ue, ale w polsce akurat nie. a właśnie te tłuszcze odpowiedzialne są za otyłość
UsuńWygląda smakowicie, muszę wypróbować ten papirus, bo kupiłam jeden na próbę :)
OdpowiedzUsuńależ smakowite danie wyczarowałaś! :)) widziałam tego papirusa w sklepie, ale jeszcze się na niego nie skusiłam, gdyż podobną pierś z kurczaka robię sama w piekarniku, obtaczając ją w przyprawach, a potem po prostu piekąc w rękawie do pieczenia. :)
OdpowiedzUsuńteż mnie czeka wypróbowanie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, szkoda, że jednak jest trochę tego proszku w użyciu - ja staram się ich nie używać ;)
OdpowiedzUsuń