Sezon na dynie wciąż kwitnie, przynajmniej u mnie. Zapraszam do zapoznania się z dyniowymi muffinkami :)
Te babeczki są bardzo puszyste :)
Składniki:
300g mąki
150g margaryny (w temp.pokojowej!)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia\
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
2 jajka
1,5 szklanki puree z dyni
Przygotowanie:
1. Przygotuj (chyba że już masz) puree z dyni -> kliknij przepis <-
2. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą oraz cynamonem i gałką
3. Margarynę ucieraj z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj po jednym jajku cały czas miksując
4. Do utartej masy z margaryny dodawaj na przemian puree z dyni, mąkę z przyprawami, po każdym dodaniu mieszaj łyżką tak aby składniki się połączyły
5. Ciasto nałóż do papilotek, muffinki możesz posypać cukrem (np.brązowym)
6. Muffiny piecz w temp.180 st.C przez ok.35 minut
Brzmi to kusząco, powiem szczerze :) Ne robiłam z dyni takich słodkości, ale coś czuję, że nie pożałowałabym. Te muffiny wyglądają naprawdę pysznie.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takich muffin, ale czuję, że bym nie pożałowała. Wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńCiekawe, jak smakowałoby z dodatkiem goździków. :)
OdpowiedzUsuńIdealna na listopad! Mogę jedną?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
robiłam podobne, tyle, że z dodatkiem pomarańczy, przyznaję, że są super!
OdpowiedzUsuń