piątek, 18 stycznia 2013

Łódeczki ziemniaczane

Składniki:
ziemniaki
chilli
zioła prowansalskie
sól
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie przez ok.10-15 minut
2. Następnie ziemniaki pokroić w łódeczki/paski, przełożyć do naczynia żaroodpornego
3. Przyprawy dokładnie wymieszać z oliwą i polać nimi ziemniaki, całość wymieszać
4. Ziemniaki piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 15 minut (można dłużej jak chce się mieć bardziej przypieczone)
Przed pieczeniem

Po wyjęciu z piekarnika
 Do ziemniaczków podałam  grillowanego kurczaka (wcześniej zamarynowanego w oliwie, majeranku, chilli, kminku, odrobinie imbiru, soli i pieprzu) oraz sałatkę (sałata lodowa, ogórek, papryka, pomidorki koktajlowe, odrobina startego parmezanu, vinaigrette)



Smacznego!

3 komentarze: