czwartek, 1 listopada 2012

Aromatyczny krem z dyni

Krem z dyni jest bardzo aksamitny, aromatyczny. 
Rozgrzeje każdego w chłodne wieczory.
Gorąco polecam!
Składniki:
ok.1kg dyni
1 l bulionu warzywnego
1 duża marchewka
2 cebule
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
przyprawy:
sól, pieprz
curry,
imbir,
ostra papryka,
cynamon


Przygotowanie:
1. Przygotować bulion warzywny (wkroić do niego marchewkę w plasterki)
2. Na patelni na odrobinie oliwy zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek
3. Obrać i pokroić dynię w kostkę, włożyć na patelnie, zalać szklanką bulionu
4. Do garnka z bulionem dodajemy zawartość patelni, gotujemy na wolnym ogniu przez ok.30 minut (aż dynia będzie miękka) następnie blendujemy na aksamitny krem
5. Krem doprawiamy według uznania (u mnie: 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru, 2 łyżeczki curry i ostrej papryki, trochę soli i pieprzu)
6. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym







dynie na Halloween :)

4 komentarze:

  1. Oj, ale musi być aromatyczny. Jak patrzę na te wszystkie przyprawy, już czuje jego zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dyniowe paznokcie! :D mi dyni ciągle mało :)

    OdpowiedzUsuń