sobota, 3 listopada 2012

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

Od dawna "chodziła" za mną taka zapiekanka. Jest bardzo smaczna i sycąca. 
W sam raz na obiado-kolacje gdy za oknem chłodno i prószy śnieg.


Składniki:
kilka dużych ziemniaków
jedna mała cukinia
kawałek kiełbasy
cebula
ser żółty (starty albo w plastrach)
śmietanka 30%
jajko
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz,

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, następnie gotować 5 min w osolonej wodzie
2. Na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbaskę i cebulę
3. Cukinie umyć i pokroić w plasterki
4. W naczyniu żaroodpornym układać ziemniaki, cukinie, kiełbasę z cebulą, ser żółty (i tak kilka warstw - na koniec zostawić warstwę z ziemniaków i cukinii)
5. Roztrzepać jajko z solą i pieprzem, dodać do tego śmietankę i koncentrat pomidorowy
6. Zapiekankę piec przez 30-40 min w nagrzanym piekarniku do 180 st. C




zapiekanka na miłe wieczory przy winie :)

3 komentarze:

  1. uwielbiam takie zapiekanki!:) szybko i smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. A u mnie a oknem ani płatka śniegu (jeszcze ;)) !

    OdpowiedzUsuń
  3. ja jak robie to daje więcej pomidorów i sera gouda :):):):):):)haha

    OdpowiedzUsuń